Skogsbada

Äntligen ett uttryck som för mig får in en så stor del av upplevelsen av att befinna sig i naturen, i skogen, med luften, med vinden, med ljuden och doften.
 
Namnet för detta, att skogsbada, kommer från japanerna och ska beskriva den välbefinnande känslan av att vara i naturen. På japanska heter det Shinrin-Yoku. Att befinna sig i en välgörande naturmiljö styr inte bara våra sinnen utan även vårt fysiska inre. Även en skogsplätt inne i storstan kan öka vårt fysiska och psykiska välbefinnande i och med att synen väcker upp vårt innersta.
 
Förmodligen beror det på att vi reagerar på nyttiga bakterier som bör finnas i naturen, växthärledda eteriska oljor och negativt laddade joner (som är bra och bla ph-balanserade, ökar blodflöde och syreupptagning så även om det låter som dåligt pga att det heter negativa joner så är det något bra) som finns just i naturen och som våra sinnen kan agera på vid synen av lite gräs. Bara det att luften är desto bättre ju mer friskt grönt vi har omkring oss, att vi vill andas mer och in av den friska luften för att må bättre sätter igång våra sinnen vid denna syn. Eller kan göra i alla fall.
 
De eteriska oljorna som finns i naturen hjälper bla vår tarm att bekämpa skadliga microorganismer. Så även här kommer vår tarm in i hälsodiskussionen. Igen. Detta är forfarande ny forskning men oj vad all forskning nu för tiden leder tillbaka till så långt tillbaka i tiden man kan se och ana och forska fram hur det brukade vara i människans början. Det är verkligen intressant.

Jag måste ut i skogen och hämta kraft. 
1 Znogge:

skriven

Visst är det något speciellt med att vara ute i naturen! Det är helt klart skillnad på luften jämfört med den man andas när man traskar på stadsgator!

Svar: Ja verkligen verkligen! Det är som två olika världar.
Ina

2 åsa i åsele:

skriven

Helt klart mår jag bättre efter en skogspromenad än då vi gått längst trafikerad gata... även om den biltrafik vi har är få % jämfört med hos Dig.
Natur, fjäll, skog eller strand är bra för oss,
vi mår bättre av frisk luft.
kram

Svar: Precis så är det. Det är väl urelementen som tar tag i vår kropp och vårt sinne. Kram
Ina

3 Days by Johanna:

skriven

Det är något speciellt med gå i skogen och känna doften.

Tack, alla som vill är välkomna på bloggtäffen, det är min andra jag ordnar, så det är inte så vi är tight, men några som kommer denna gången kom förra gången också, men det kommer också nya. Det finns fortfarande gott om plats kvar :)

Svar: Det låter intressant, ska ta mig en funderare på det :) Tack.
Ina

4 Days by Johanna:

skriven

tack, Hugo är helt underbar och han är feberfi igen :) Ja 20 och 23 då är det ett tag sedan dina var små :)

Svar: Ja haha det är det verkligen. Men när man så fina bilder som på din lilla goding då känns det som igår :)
Ina

5 Katarina :

skriven

Jo. Sagt på norrländska.

Svar: Jag hör dig :)
Ina

6 åsa i åsele:

skriven

<3 Tack för att Du finns, att Du bryr Dig om <3

Svar: Tack detsamma Åsa <3
Ina

7 Ingrid:

skriven

Nog vet jag att välbefinnandet ökar av att vistas i natur och andas skön luft. Härligt på flera sätt :) Att det är vetenskapligt bevisat är ju bara en bekräftelse på det vi visste men jag håller med om att resultaten är intressanta och att det är kul att få veta vad som egentligen händer i oss.

Svar: Ja, jag skulle gärna se vad som händer på cellnivå, är säkert på att det skulle vara väldigt intressant att se.
Ina

Kommentera här: