Beroende eller medberoende - same same but different

Personligen tror jag det finns många fler medberoende än beroende. Jag tror också att man som medberoende söker upp de beroende. Inte för att man vill utan för att man dras till de som får nyttja beroendet medans man själv upplever det som att man har det lite bättre, är lite bättre, eftersom man står bredvid och inte är aktivt beroende. En längtan och en känsla av att man får se det förbjudna nyttjas på nära håll. 


Synen på beroendet måste vidgas. Alkohol är kanske det beroendet som har minst anhängare tänker jag. Det psykiska har nog fler. Det egna jaget på olika sätt. Upprättelse som man bara själv ser. Bara min egna tolkning, jag har ingen undersökning att luta mig mot. 

Mat, ätande kan man vara beroende av men det är fortfarande något psykiskt, kemiskt som driver detta och det man måste hitta. Inte ta fram just det som äts som boven i det hela. Som ett exempel.

Personligheten. Beroendepersonligeten kan vara vältränad, hälsosam, framgångsrik. Kör på rakt fram efter hur det känns bra. Men det mest framträdande är att man mest tänker på sig själv. Att man förlorar medkänslan för de som kanske inte är med på beroendetåget. Man prioriterar de som underlättar för en själv att kunna fortsätta med bl.a. självcentrering och plöjningen framåt. Uppfylld av sin framgång traskar man vidare och ser inte själv det sorgsna  som börjar synas, som börjar tränga fram i de perfekta kanterna av sin egen framgångssaga. 

Enligt min mening kan dessa människor uppfattas som smått galna ibland och det är det som andra lätt kan lockas av. Det sägs saker som "Hon är så skön, hon låter inget hindra henne" eller " Hon tar verkligen för sig i livet, tar igen det som saknas".

Javisst, det kan vara svårt för nya bekantskaper att se vem som är vem och beroende av vad i början. Därför är det svårt att lägga skulden på de som underlättar för de beroende även om det är lätt hänt

Lite tankar bara.. hur tänker du? Tänker du på beroende och medberoende ibland? Ser du mest "alkoholister" som just beroende? 

<3

1 åsa i åsele:

skriven

Att vara beroende är ju en smaksak ;-) det handlar ju om olika beroende, alkohol, socker, knark, sex eller spel...
Sedan kanske det där medberoendet är något som typ växer fram, man kanske inte förstår i början av ett förhållande att ens partner är beroende... om det nu inte är uttalat och synligt.
Nää jag vet inte... men som sagt jag tror det finns många olika sidor av både beroende/medberoende som vi oinvigda icke förstår och lever man i det så är det nog svårt att säga vad som är vad... kram

2 Annie:

skriven

Bra tankar i ditt inlägg, ligger mycket sant i det :)
Håller nog med åsa mycket i det hon skriver! Man kanske inte tänker på det/ är medveten om det i början ..
Har ingen erfarenhet om det själv.

Kramar!

3 Znogge:

skriven

Brottslingar som har begått allvarliga brott får oftast massvis med brev av främmande kvinnor så just när det gäller den kategorin så finns det nog något som lockar. Kvinnor som varit i relationer som inbegripit misshandel hamnar ofta i liknande relationer igen. Det tål också att tänka på... Men något svar det har jag inte.

Kram

4 Annukka:

skriven

Mycket intressant. Alkoholberoende är ju en sak men begreppet är mycket större än så. Jag tror att vi alla tangerar till ett beroende och även medberoende mer eller mindre kontinuerligt. Det kan vara bekräftelse, materiella saker, träning, vad som helst. Ett svart hål som måste fyllas. Och medberoende... inte vilja se saker som de är.

5 Ingrid:

skriven

Spännande funderingar! Jag vet att många med en del psykiska diagnoser har beroendepersonligheter av olika slag. Jag vet inte om det hänger ihop eller om det är så att alla grupper har lika stor andel beroendepersonligheter men förmodligen är det vanligare än vi tror. Det är klart att man anpassar sig till de man lever nära och man måste förhålla sig till deras vanor. När det övergår till ett beroende kan jag inte definitionen på men det vanliga är nog att man vill vara ett stöd och att det kan övergå i något man inte har riktig koll på. Kanske är det ändå vanligast att man klarar av att hantera situationen och tillsammans med den som är beroende hitta lösningar. Jag vet inte, det kanske bara är en förhoppning.

6 Days by Johanna:

skriven

Bra inlägg, tror med en del dras till och vara medbereonde.

Kommentera här: